روکش دندان یا پروتز، یک کلاهک فلزی یا سرامیکی یا ترکیبی از هر دو مورد که روی دندان های با تخریب بیشتر قرار داده می شود تا علاوه بر حفظ دندان ها در برابر شکستن، عملکرد و زیبایی دندان را نیز مجددا به آن باز گرداند.
از انواع روکش دندان میتوان به روکش های فلزی، روکش سرامیکی و روکش های pfm که ترکیب سرامیک و فلز هستند؛ اشاره کرد.
مستر ایمپلنت برای شما امکانی در نظر گرفته است که میتوانید کاشت ایمپلنت اقساطی انجام دهید. جنس پایه ایمپلنت ها معمولا از فلز مستحکم تیتانیوم است. تیتانیوم در بدن ما به عنوان یک عنصر بی تاثیر پذیرفته میشود و بدن هیچ واکنشی در برابر این عنصر خارجی نشان نمیدهد.
وقتی پایه تیتانیومی ایمپلنت درون فک قرار میگیرد؛ استخوان فک شروع به تولید استخوان به دور این پایه تیتانیومی میکند. همین فرآیند باعث مستحکم شدن ایمپلنت در فک بیمار میشود.
این فرآیند استخوان سازی ممکن است بین 2 الی 6 ماه زمان ببرد.
بعد از مدتی استخوان دور پایه ایمپلنت کامل تشکیل شده و حال پزشک میتواند با استفاده از ابوتمنت، تاج دندان را بر روی ایمپلنت قرار دهد.
حال شما یک دندان زیبا با عمر بالا دارید که همانند سایر دندان های شما کار می کند.
اما می توانید با مطالعه مقاله مراحل ایمپلنت دندان از چگونگی کاشت ایمپلنت بیشتر آگاه شوید.
ما این دندان های جدید را مدیون علم پزشکی هستیم که توانسته اند یک جایگزین مناسب پیدا کنند.
شاید هزینه های ایمپلنت کمی بالا به نظر برسد ولی فراموش نکنید بهترین متخصصان ایمپلنت در ایران هستند و هزینه های دندانپزشکی در ایران یک چهارم آن در کشورهای اروپایی و آمریکایی است.
مانند روکش دندان طلا که بیشتر از 60 درصد این آلیاژها از فلز های قیمتی هستند.
در این نوع آلیاژ ها نسبت به روکش دندان طلا، درصد پایین تری از فلزات قیمتی استفاده می شود.
در این نوع آلیاژ کمتر از 25 درصد فلزات قیمتی استفاده میشود و بقیه آن فلزاتی چون نیکل و کروم میباشد. معمولا روکش دندان طلا از کیفیت بالا تری نسبت به سایر آلیاژ های دیگر برخوردار است.
یکی دیگر از انواع روکش دندان، روکش دندان سرامیکی میباشد که از نوعی چینی مثل پرسلن ساخته می شوند.
روکش دندان سرامیکی در مقایسه با روکش های pfm که کاربرد بیشتری در مطب های دندانپزشکی دارند؛ بسیار طبیعی به نظر می رسند. چون فلزی در آن به کار نرفته است.
در روکش دندان سرامیکی معمولا لبه های فلزی ناشی از روکش های pfm وجود ندارد.
اگر کسی به آلیاژ های موجود در این فلزات آلرژی داشته باشد، می تواند از روکش دندان سرامیکی استفاده کند.
روکش دندان سرامیکی روکشی بسیار ضعیف است پس فقط در دندان های قدامی برای زیبایی مورد استفاده قرار می گیرد.
این نوع روکش بیش از صد سال پیش با عنوان روکش تمام سرامیک ابداع شد که خیلی ضعیف است، به همین دلیل زیاد مورد استفاده قرار نمی گیرد.
این نوع روکش ها ادعا دارند با حفظ زیبایی، ژاکت کراون مستحکم تری دارند.
روکش های ترکیب سرامیک و فلز که اخیرا به عنوان روکش در اکثر مطب های دندانپزشکی استفاده می شود؛ از این نوع روکش می باشد. در این روش بخش فلزی دور تا دور دندان را پوشش می دهد و بخش هسته را تشکیل می دهد که باعث مستحکم شدن روکش میگردد و پرسلن یا چینی روی آن، به زیبایی روکش منجر می گردد. در واقع میتوان گفت زیبایی را در کنار استحکام دارد.
از معایب این نوع روکش می توان به این موضوع اشاره کرد که اگر گلریز روکش از بین برود باعث ایجاد سایش دندان مقابل میگردد.
همچنین ممکن است ترک یا پریدگی چینی به وجود آید. اگر این ترک یا پریدگی کم باشد ترمیم با روکش دندان کامپوزیتی و اگر زیاد باشد منجر به تعویض روکش مدنظر می شود.
گاهی اوقات فلز لبه روکش دیده می شود. به ویژه بعد از تحلیل لثه که در دندان های قدیمی اتفاق مهمی محسوب می شود.
معمولا موارد مراقبتی انواع روکش دندان به مراقبت های قبل از روکش و مراقبت های بعد از آن تقسیم می گردد.
قبل از روکش دندان باید از سالم بودن آن ها و سالم بودن لثه اطمینان حاصل نمود. به همین دلیل قبل از اجرای انواع روکش، دندان پزشک دندان های پوسیده و آسیب دیده را درست کرده و در صورت وجود هرگونه بیماری، آن را درمان می کند. برای افرادی که شب ها دندان قروچه می کنند، روکش دندان انتخاب خوبی نمی باشد. چون روکش ممکن است خرد شده یا شکسته شود.
در صورتی که به این کار عادت دارید، پزشک ها معمولا استفاده از نوعی محافظ دندان را به شما پیشنهاد خواهند داد. مثل همه فرایندهای درمانی، قبل از نصب انواع روکش دندان هم باید درمورد انتظارات با پزشک مذاکره شود. همچنین برای داشتن دندان و لثه های سالم بهتر است مرتب برای چکاپ به دندانپزشک مراجعه شود.
اگر که وینرها تحت فشار زیاد قرار بگیرند؛ امکان ترک خوردن و شکسته شدنشان وجود دارد. پس سعی کنید از جویدن ناخن و گاز زدن اشیاء سفت اکیدا خودداری فرمایید.
معمولا چند روزی زمان می برد تا به روکش دندان عادت کنید. اما در صورتی که در جویدن و گاز زدن غذا احساس نارحتی داشتید؛ حتما با پزشک در میان گذاشته شود تا روکش را برایتان درست کند. همچنین استفاده از مسواک و نخ دندان برای حفظ سلامت دندان و لثه توصیه میشود. پس از نصب روکش نیز امکان پوسیدگی دندان در زیر روکش یا گوشه های آن وجود خواهد داشت.
برای جلوگیری از این پوسیدگی، برای شستشوی بهتر دهان خود محصولاتی تهیه کنید که نشان تایید انجمن دندانپزشکی را داشته باشد. این نشان، بدان معناست که محصول مورد نظر از استانداردهای انجمن دندانپزشکی پیروی کرده و همچنین بیخطر و موثر می باشد.
قیمت روکش دندان چقدر است؟ در پاسخ به این سوال می توان گفت این هزینه بستگی به نوع روکش و دستمزد پزشک و هزینه آزماشگاه تولید روکش دارد که میتواند متفاوت باشد.
معمولا قیمت روکش دندان پرسلن باند شده به فلز پایین تر می باشد و البته قیمت روکش دندان در آنها نیز به آلیاژ استفاده شده در زیر آن بستگی دارد. اما با آلیاژ های مرسوم در آزمایشگاه های تولید روکش ها به صرفه ترین هزینه را این نوع روکش ها دارند.
امیدواریم با خواندن این مقاله اطلاعات مفیدی را در زمینه روکش دندان کسب کرده باشید.
دیدگاهی ثبت نشده است