آخرین مقالات

جراحی دندان عقل

جراحی دندان عقل

در این مقاله قصد داریم به جراحی دندان عقل بپردازیم. دندانپزشکان تلاش می کنند مسیر درمان را تا حد امکان بدون کشیدن دندان و یا جراحی آن انجام دهند ولی در برخی از موارد راهی جز کشیدن آن دندان باقی نمی ماند.

گاهی اوقات دندان عقل به سادگی کشیده نمی شود و حتما نیاز به جراحی دارد. دلیل های زیادی برای کشیدن دندان عقل وجود دارد. دندان عقل چیست؟ 

در پاسخ این که دندان عقل چیست باید گفت دندان عقل معمولا سن رویش آن از 17 تا 25 سالگی است. دندان عقل، سومین دندان آسیاب در دهان انسان می باشد که در قوس فکی  جا دارد.

این دندان آخرین دندان دائمی در دهان است که رشد می کند. به طور کلی 4 دندان عقل در دهان رشد می کند که 2 عدد از این دندان ها در فک بالا و 2 عدد دیگر آن ها در فک پایین قرار دارد. دندان عقل، به عنوان دندان آسیاب چهارم یکی از دندان های دائمی است.

گاهی اوقات دندان عقل نمیتواند به صورت کامل رشد کند یا اینکه به صورت پنهان باقی می ماند و به همین دلیل دندان نمیتواند از لثه خارج شود که در این شرایط تنها راه موجود جراحی دندان عقل است.  اکثرا این مشکلات به دلیل نبود وجود فضای کافی برای رشد دندان به وجود می آید.

انواع دندان عقل

دندان عقل  به صورت روییده، نیمه پنهان، پنهان یا اصلا وجود نداشته باشد و یا بیش از یکی در هر طرف رشد کند. برای رویش دندان های عقل باید فضای خالی مناسب در فک وجود داشته باشد و اگر دندان فضا مورد نیاز خود را را پیدا نکند به صورت نیمه پنهان و پنهان باقی می ماند و راهی برای رویش پیدا نمی کند.

علت کشیدن دندان عقل

دندان عقل اگر در جای درست خود و به طور صحیح رشد کند احتیاج به کشیدن ندارد و فرد می تواند از آن دندان استفاده کند، اما این حالت بسیار کم پیش می آید. 

دندان عقل به صورت نیمه پنهان یا پنهان دارای عوارضی مانند درد، تورم و التهاب و بوی بد دهان همراه می شود که باید این دندان جراحی یا کشیده شود.

اهمیت و لزوم جراحی دندان عقل

به طور معمول دندان عقل یا به صورت ناقص رشد می کند یا به دلیل نداشتن فضای مناسب به صورت پنهان زیر لثه باقی می ماند. در جراحی دندان عقل اگر بی حسی مناسبی داشته باشد؛ دردی احساس نخواهد شد که به مهارت دندانپزشک و استفاده از ماده بی حسی مناسب نیز بستگی دارد.

 به مرور با از بین رفتن خاصیت بی حسی، درد و ناراحتی در ناحیه جراحی بیمار احساس خواهد شد که با تجویز داروهای مناسب کنترل می شود.

بیشتر بخوانید: روکش دندان چیست؟

روش های جراحی دندان عقل

در صورتی که مشکل دندان عقل ساده باشد با استفاده از روش معمول کشیده می شود اما در صورتی که دندان عقل پنهان باشد برای کشیدن آن نیاز به جراحی دندان عقل خواهد بود.

برای جراحی این دندان روش های جدیدی مانند استفاده از لیزر یا جراحی الکتریکی وجود دارد. جراحی دندان عقل به روش لیزر علاوه بر کاهش دوره نقاهت، خونریزی کمتری نیز دارد و سریع تر از سایر روش ها انجام می شود. اما هزینه جراحی دندان عقل به روش لیزر بیشتر است.

مشکلات جراحی دندان عقل

به دلیل محل قرار گیری دندان عقل در انتهای دهان یا رشد ناقص آن ممکن است غذا و باکتری ها زیر لثه و اطراف دندان عقل قرار بگیرند که تمیز کردن آن ها کمی دشوار است و به مرور زمان باعث ایجاد پلاک خواهد شد. یکی از دلایل خرابی دندان عقل بوجود آمدن همین پلاک خواهد بود.

 به همین علت با جراحی دندان عقل می توان از مشکلاتی که این دندان خواهد داشت رها شد. لازم به ذکر است در بیشتر مواقع برداشت این دندان نیازی به جایگزینی ندارد. به عبارتی مواردی مانند ایمپلنت لازم نیست چرا که عملا هزینه کاشت دندان زیاد است و این دندان نیز اهمیت زیادی ندارد.

دلایل خرابی دندان عقل

پلاک میتواند با شکستگی دندان و ایجاد سوراخ بر روی آن سبب پوسیدگی و کرم خوردگی دندان شود .

ژنژیویت (بیماری لثه)

احتمال دارد از پلاک، نوعی اسید ترشح شود که باعث ایجاد عفونت در لثه شود و آن را متورم و قرمز کند. این عفونت میتواند از دلایل خرابی دندان عقل و سایر دندان ها باشد که ممکن است به دندان های کناری و استخوان دندان عقل آسیب وارد کند.

پری کورونیت

پلاک میتواند عفونت در بافت نرمی که اطراف دندان ها وجود دارد؛ ایجاد نماید.

عفونت بافت 

خرابی دندان عقل می تواند یکی از دلایل ایجاد عفونت های باکتریایی در زبان، گلو و گونه باشد.

استئو میلیت

این نوع عفونت می تواند در داخل استخوان فک ایجاد شود.

آبسه دندان عقل

عفونت  های باکتریایی می توانند باعث چرک در دندان عقل شده و به بافت های اطراف آن نیز گسترش پیدا کند.

کیست و ترمور خوش خیم 

کیست یا تومور خوش خیم دندان عقل در موارد خیلی کمی ممکن از پیش آید.

مراقبت های بعد از جراحی دندان عقل

  1.  حداقل به مدت 5 روز از کشیدن سیگار خود داری نمایید. ( سیگار دارای 4000 ماده سمی و 40 عنصر سرطان زا است)
  2.  در اولین روز بعد از جراحی از فعالیت شدید بدنی خودداری نمایید. .
  3.  از شستشو دهان تا 24 ساعت  خودداری شود.
  4.  از دستکاری کردن و زبان زدن محل زخم جراحی خودداری کنید.
  5.  پس از 24 ساعت می توان مسواک زد اما محل زخم را نباید مسواک بزنید و از تحریک محل زخم باید خودداری کرد.
  6.  میتوان از قرص های تجویز شده برای جلوگیری از عفونت و کاهش درد استفاده کرد تا با عوارض بیشتری مواجه نشد.
  7.  میتوان از دهانشویه و آب نمک استفاده کرد تا دندان دچار عفونت نشود.
  8. برای کاهش التهاب می توان لثه را ماساژ دهید.

دوره نقاهت جراحی دندان عقل

زمان بهبودی کامل پس از جراحی دندان عقل حدود دو هفته طول می‌ کشد. این بازه زمانی تقریبی است و با رعایت مراقبت‌ های صحیح می‌ توانید کمتر از ۲ هفته بهبودی خود را به دست آورید. نشانه‌ های جراحی تا سه روز پس از عمل بهبود می یابند. در صورت لزوم، باید طبق دستور پزشک از داروهای مسکن استفاده کنید. داروهای مسکن باعث می شوند درد خفیف در ناحیه دندان عقل کشیده شده نداشته باشید و راحت تر بتوانید غذا بخورید یا آب بنوشید.

پس از کشیدن دندان عقل، بهتر است در چند روز اول از مسواک زدن در ناحیه زخمی خودداری کنید. عموماً بعد از جراحی دندان عقل، دندانپزشک در محل کشیده شده چند بخیه می ‌زند. تقریباً پس از یک هفته از جراحی، برای تعویض بخیه‌ ها باید به دندان پزشک خود مراجعه کنید.

 البته نا گفته نماند که هر چقدر تخصص و تجربه دندان پزشک در کشیدن دندان عقل بیشتر باشد، دوره نقاهت نیز کوتاه‌تر می شود و نیاز به مراقبت های ویژه بعد از جراحی نخواهید داشت. همچنین بعد از کشیدن دندان عقل نباید زیاد غذاهای گرم و نوشیدنی های سرد بخورید تا نشانه های جراحی زودتر بهبود یابند.

آیا دندان عقل را باید کشید؟

دندان عقل، که به عنوان دندان آخرین درجه نیز شناخته می ‌شود، در قسمت عقبی دندان ‌ها رشد می کند. در صورتی که دندان در وضعیت سالم قرار داشته باشد و به‌ طور کامل رشد کند. دندان از جای درستی رشد کرده و در تماس صحیح با دندان‌ های مقابل قرار داشته باشد و دسترسی به دندان عقل ممکن باشد و با استفاده از مسواک و نخ دندان، بتوانید آن را به خوبی تمیز کنید، نیازی به کشیدن دندان عقل نیست.

 اما اگر دندان نتواند به‌ طور کامل از زیر لثه خارج شود، بخشی از آن یا حتی تمام آن در فک گیر می کند. گاهی این وضعیت منجر به عفونت یا تشکیل کیست می‌ شود که به دندان‌ها یا حتی استخوان فک آسیب می‌ زند. همچنین اگر دندان عقل نیمه برون‌ آمده باقی بماند، به این معنا که بخشی از آن در خارج از لثه و بخشی دیگر هنوز در زیر لثه باقی مانده است. این شرایط، تمیز کردن دندان را مشکل ‌تر کرده و باعث تجمع پلاک و باکتری در اطراف آن و ایجاد عفونت و پوسیدگی می شود.

در این صورت باید دندان عقل کشیده شود. چون اگر این دندان کشیده نشود باعث مشکلات زیادی خواهد شد و حتی امکان آسیب رسیدن به دندان های دیگر و کج شدن آنها نیز وجود دارد.

دندان عقل چندمین دندان است؟

دندان ‌ها به ترتیب از جلو به عقب در هر نیمه دهان با اعداد شماره‌ گذاری می‌ شوند. این شماره ‌گذاری در تشخیص و درمان دندان ‌ها تاثیر زیادی دارد. در نظام دندان‌ پزشکی، دندان‌های بالا و پایین در هر نیمه دهان از اعداد 1 تا 8 شماره‌گذاری می شوند. این شماره‌ گذاری به ‌صورت زیر است:

دندان‌های بالا (شروع از دندان جلو) در نیمه دهان چپ:

  1. دندان تخت عقلی (دندان جلویی چپ)
  2. دندان کج عقلی (دندان جلویی متمایز چپ)
  3. دندان عقل (دندان سوم یا دندان کانین)
  4. دندان تخت عقلی (دندان عقبی متمایز چپ)
  5. دندان کج عقلی (دندان عقبی چپ)

دندان‌های پایین (شروع از دندان جلو) در نیمه دهان چپ:

  1. دندان کج عقلی (دندان جلویی چپ)
  2. دندان تخت عقلی (دندان جلویی متمایز چپ)
  3. دندان عقل (دندان سوم یا دندان کانین)
  4. دندان کج عقلی (دندان عقبی متمایز چپ)
  5. دندان تخت عقلی (دندان عقبی چپ)

این شماره ‌گذاری برای شناسایی دقیق مکان دندان‌ ها در دهان استفاده می ‌شود و در ارتباط با تشخیص، نوع جراحی و درمان دندانی بسیار مهم است.

جراح دندان عقل در غرب تهران

جراح دندان عقل در غرب تهران تخصص و تجربه کافی در زمینه جراحی دندان عقل را دارد. این نوع جراحی پیچیدگی ‌ها و چالش‌ های خاصی دارد، بنابراین تخصص و تجربه حیاتی است. همچنین این جراح با آخرین تکنیک ‌ها و متد‌های جراحی آشنایی دارد و مدام اطلاعات خود را در زمینه تکنولوژی و اصول جراحی دندان عقل بروزرسانی می کند.

جراح دندان عقل در غرب تهران، به تجهیزات پزشکی مدرن و مناسب دسترسی دارد و از تجهیزات پیشرفته برای انجام جراحی استفاده می کند. از آنجایی که ارتباط خوب با بیماران نقش مهمی در موفقیت جراحی دارد. جراح غرب تهران، روند جراحی دندان عقل را به بیماران توضیح می دهد. همچنین در مورد دوره نقاهت و مراقبت های بعد از جراحی نیز با آنها صحبت می کند.

علاوه بر همه این ها، جراح توجه ویژه‌ ای به راحتی و آسایش بیمار دارد و در صورت نیاز، از داروهای مسکن و آرام ‌بخش مناسب استفاده می کند. طی جراحی ممکن است مشکلات غیر منتظره پیش آید. جراح دندان عقل در غرب تهران توانایی حل این مشکلات را دارد و در مواقع ضروری، تصمیم‌ های سریع و صحیح می گیرد. در کلینیک مستر ایمپلنت سلامت بیمار اولین اولویت است.

امیدواریم با خواندن این مقاله اطلاعات مفیدی را در زمینه جراحی دندان عقل کسب کرده باشید.

لمینت دندان

اشتراک گذاری مطلب

با ما در تماس باشید

  • تهران ,فلکه دوم صادقیه, خیابان آیت الله کاشانی
    جنب بانک سرمایه , ساختمان فربد پلاک 258.
    طبقه 4 واحد
  • 02144045596

  • 09302994400

  • info@mr-implant.com

مطالب مرتبط

لطفا امتیاز دهید