در این مقاله قصد داریم به جراحی دندان عقل بپردازیم. دندانپزشکان تلاش می کنند مسیر درمان را تا حد امکان بدون کشیدن دندان و یا جراحی آن انجام دهند ولی در برخی از موارد راهی جز کشیدن آن دندان باقی نمی ماند.
گاهی اوقات دندان عقل به سادگی کشیده نمی شود و حتما نیاز به جراحی دارد. دلیل های زیادی برای کشیدن دندان عقل وجود دارد. دندان عقل چیست؟
در پاسخ این که دندان عقل چیست باید گفت دندان عقل معمولا سن رویش آن از 17 تا 25 سالگی است. دندان عقل، سومین دندان آسیاب در دهان انسان می باشد که در قوس فکی جا دارد.
این دندان آخرین دندان دائمی در دهان است که رشد می کند. به طور کلی 4 دندان عقل در دهان رشد می کند که 2 عدد از این دندان ها در فک بالا و 2 عدد دیگر آن ها در فک پایین قرار دارد. دندان عقل، به عنوان دندان آسیاب چهارم یکی از دندان های دائمی است.
گاهی اوقات دندان عقل نمیتواند به صورت کامل رشد کند یا اینکه به صورت پنهان باقی می ماند و به همین دلیل دندان نمیتواند از لثه خارج شود که در این شرایط تنها راه موجود جراحی دندان عقل است. اکثرا این مشکلات به دلیل نبود وجود فضای کافی برای رشد دندان به وجود می آید.
دندان عقل به صورت روییده، نیمه پنهان، پنهان یا اصلا وجود نداشته باشد و یا بیش از یکی در هر طرف رشد کند. برای رویش دندان های عقل باید فضای خالی مناسب در فک وجود داشته باشد و اگر دندان فضا مورد نیاز خود را را پیدا نکند به صورت نیمه پنهان و پنهان باقی می ماند و راهی برای رویش پیدا نمی کند.
دندان عقل اگر در جای درست خود و به طور صحیح رشد کند احتیاج به کشیدن ندارد و فرد می تواند از آن دندان استفاده کند، اما این حالت بسیار کم پیش می آید. دندان عقل به صورت نیمه پنهان یا پنهان دارای عوارضی مانند درد، تورم و التهاب و بوی بد دهان همراه می شود که باید این دندان جراحی یا کشیده شود.
به طور معمول دندان عقل یا به صورت ناقص رشد می کند یا به دلیل نداشتن فضای مناسب به صورت پنهان زیر لثه باقی می ماند. در جراحی دندان عقل اگر بی حسی مناسبی داشته باشد؛ دردی احساس نخواهد شد که به مهارت دندانپزشک و استفاده از ماده بی حسی مناسب نیز بستگی دارد. به مرور با از بین رفتن خاصیت بی حسی، درد و ناراحتی در ناحیه جراحی بیمار احساس خواهد شد که با تجویز داروهای مناسب کنترل می شود.
در صورتی که مشکل دندان عقل ساده باشد با استفاده از روش معمول کشیده می شود اما در صورتی که دندان عقل پنهان باشد برای کشیدن آن نیاز به جراحی دندان عقل خواهد بود.
برای جراحی این دندان روش های جدیدی مانند استفاده از لیزر یا جراحی الکتریکی وجود دارد. جراحی دندان عقل به روش لیزر علاوه بر کاهش دوره نقاهت، خونریزی کمتری نیز دارد و سریع تر از سایر روش ها انجام می شود. اما هزینه جراحی دندان عقل به روش لیزر بیشتر است.
به دلیل محل قرار گیری دندان عقل در انتهای دهان یا رشد ناقص آن ممکن است غذا و باکتری ها زیر لثه و اطراف دندان عقل قرار بگیرند که تمیز کردن آن ها کمی دشوار است و به مرور زمان باعث ایجاد پلاک خواهد شد. یکی از دلایل خرابی دندان عقل بوجود آمدن همین پلاک خواهد بود. به همین علت با جراحی دندان عقل می توان از مشکلاتی که این دندان خواهد داشت رها شد.
پلاک میتواند با شکستگی دندان و ایجاد سوراخ بر روی آن سبب پوسیدگی و کرم خوردگی دندان شود .
احتمال دارد از پلاک، نوعی اسید ترشح شود که باعث ایجاد عفونت در لثه شود و آن را متورم و قرمز کند. این عفونت میتواند از دلایل خرابی دندان عقل و سایر دندان ها باشد که ممکن است به دندان های کناری و استخوان دندان عقل آسیب وارد کند.
پلاک میتواند عفونت در بافت نرمی که اطراف دندان ها وجود دارد؛ ایجاد نماید.
خرابی دندان عقل می تواند یکی از دلایل ایجاد عفونت های باکتریایی در زبان، گلو و گونه باشد.
این نوع عفونت می تواند در داخل استخوان فک ایجاد شود.
عفونت های باکتریایی می توانند باعث چرک در دندان عقل شده و به بافت های اطراف آن نیز گسترش پیدا کند.
کیست یا تومور خوش خیم دندان عقل در موارد خیلی کمی ممکن از پیش آید.
امیدواریم با خواندن این مقاله اطلاعات مفیدی را در زمینه جراحی دندان عقل کسب کرده باشید.
دیدگاهی ثبت نشده است